Over deze site

De veertiende eeuw is de gouden eeuw van Utrecht. Gewone burgers krijgen via de gilden inspraak in het stadsbestuur. En het sterke stadsleger en de dikke muren beschermen hen tegen indringers. De Bisschop zetelt in het hart van de stad en de kerk laat haar macht zien door de bouw van de Domtoren die bijna tot in de hemel reikt. Verfijnd Utrechts goud- en zilverwerk schittert tijdens de erediensten. De Nieuwegracht wordt gegraven waardoor de stad zich verder kan ontwikkelen.

Het is een tijd van bloei, maar de interne tegenstellingen zijn groot. De stadhuisbrug is keer op keer het toneel van gewapende strijd tussen rijke families en hun aanhangers, met invloed en banen als inzet. De conflicten worden aangewakkerd door machtige heren van naburige graafschappen en hertogdommen die hun invloed in de stad en in het Bisdom willen uitbreiden.

Een invloedrijke familie die volop meedoet aan de strijd in de stad, is de familie Proeys. We volgen de bloei en de strubbelingen van Utrecht in de late middeleeuwen aan de hand van vier generaties Proeys wiens onstuimige levens tragisch eindigen.

Als afstammelingen van een oude adellijke familie uit Zuid-Duitsland, verdienen ze hun fortuin door de handel in graan en wijn. En ze klimmen op tot schepen en zelfs tot burgemeester van Utrecht. Maar ze leven en sterven bij het zwaard. De een wordt vermoord terwijl hij wegkruipt voor zijn aanvallers onder een kar. De ander wordt doodgestoken terwijl hij ziek op bed ligt in zijn huis op de Oudegracht. De laatste telg komt – nota bene samen met de moordenaars van zijn vader – in opstand tegen het stadsbestuur en wordt met het zwaard onthoofd.

Op deze website vind je verhalen en achtergrondinformatie over de Utrechtse stadsgeschiedenis in de veertiende en begin vijftiende eeuw. En over de familie Proeys die een vooraanstaande rol speelt in die tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s