Moord door het slagersgilde

xccs

Op 21 augustus 1425 ligt Bernt Proeys, de bejaarde burgemeester van Utrecht, ziek op bed in zijn huis Proeysenburch op de Oudegracht. Hij is een van de leiders van de Lichtenbergers, de machtigste familie van Utrecht. De intocht van de nieuwe bisschop is die middag uitgelopen op plunderingen in de stad. De woede keert zich tegen Bernt. Met veel geweld stormt de meute zijn slaapkamer binnen. Onder hen bevinden zich leden van het slagersgilde. Bernt wordt met de bijlen en messen, waar de slagers normaal ossen mee slachten, bloederig vermoord. De moord op Bernt blijkt geen toevallige gebeurtenis te zijn, maar verbonden met de grote politieke strubbelingen uit de late Middeleeuwen: de Hoekse en Kabeljauwse twisten, de opvolgingsstrijd tussen Jan van Beieren en zijn nichtje Jacoba. En de strijd om de bisschopszetel in Utrecht.

Op deze website vind je diverse bijdragen die het ontstuimige leven en de gruwelijke dood van de middeleeuwse burgemeester van Utrecht reconstruceren.

Het complete verhaal van zijn leven is in vogelvlucht te lezen in ‘moord door het slagersgilde’. In dit boekje zijn ook twee wandelroutes opgenomen door het historische centrum van Utrecht die de lezer en wandelaar de sfeer laten opsnuiven van het leven van Bernt.

%d bloggers liken dit: