De onthoofding van Aernt Proeys

Herman van Culen is de beul van de Utrecht, ofwel ‘onser stat meyster vanden hoechsten recht’. Zijn officiële titel mag dan romantisch klinken, erg romantisch zal het er op 10 augustus 1429 niet aan toe zijn gegaan. Op die dag wordt Aernt Proeys namelijk gevangen ter dood veroordeeld door de raad van Utrecht. Van Culen zal het vonnis voltrekken, op de Neude of op de Stadhuisbrug. Ongetwijfeld zal het voor een hoop toeschouwers hebben gezorgd.

In dit artikel reconstrueren we aan de hand van beschikbare historische bronnen zo goed mogelijk het leven van Aernt Proeys. Wie was hij? En wat heeft Aernt gedaan, waardoor zijn leven met één slag van het zwaard wordt beëindigd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: